om simon

Simon Westman (född 1979 i Jakarta, Indonesien) är uppvuxen i byn Huli utanför Sundsvall. Vid tolv års ålder började Simon ta privatlektioner i piano, detta efter att ett akustiskt piano hade skänkts till familjen och den ömma modern sett till att han fick komma till en riktig pianolärare.

På pianolektionerna spelades uteslutande klassisk musik, och det var först under gymnasieåren som Simon på riktigt kom i kontakt med jazz och improvisation. En ny värld öppnade sig och den var svår att värja sig mot. En konsert med Esbjörn Svensson Trio på rockklubben Pipeline i Sundsvall gjorde stort intryck, och nånstans därefter var siktet inställt på jazz. Simon fortsatte dock att förkovra sig i den klassiska repertoaren, 1998 ställde han upp i pianotävlingen ”Doris Normans Stipendietävling för unga pianister", och vann efter att ha framfört Wilhelm Stenhammars ”Three Fantasies, Op. 11: III. Molto Esspresivo”. 

Musikstudierna fortsatte efter gymnasiet på Framnäs folkhögskola utanför Piteå. Simon studerade första året med klassisk inriktning, men bytte inför andra året till jazz och improvisation. Därefter utbildade han sig till instrumental och ensemblepedagog vid musikhögskolan i Göteborg och tog examen 2005.

 

Under åren på musikhögskolan hade Simon fått upp ögon och öron för den brittiske jazzpianisten John Taylor. Efter utbildningen i Göteborg, blev det därför ett naturligt val att söka in till musikerutbildningen på musikhögskolan i Köln, där Taylor undervisade. Simon blev antagen, och fick förmånen att studera jazzpiano för professor John Taylor i två år. Något som kom att ge stort avtryck i det fortsatta musicerandet.

 

Sedan 2006 är Simon återigen stationerad i Göteborg. Han är numera en flitigt anlitad och mycket eftertraktad pianist i Göteborgsområdet. Simon har stor genrebredd i sitt pianospel och förekommer i många olika musikaliska sammanhang. Han är fast medlem i flera grupper, driver sin egen pianotrio "Simon Westman Trio" och har genom åren turnerat i bland annat Tyskland och Japan, varit musiker på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och framträtt på bland annat Montreux jazzfestival i Schweiz. 

 

På senare år har Simon även haft många uppdrag som keyboardist, ofta i kompband bakom artister som Dogge Doggelito, Nanne Grönvall, Linda Bengtzing, Sahlene, Robin Bengtsson mfl.

Som kompositör och bandledare gör Simon sin albumdebut i maj 2020, då med egna pianotrion Simon Westman Trio. Skivan släpps på skivbolaget Prophone (Naxos) och releasedatum är 23 maj. Stay tuned!

© 2020 Simon Westman. Proudly created with Wix.com

Fotografer: Magnus Bergström, Calle Wärnelöv

  • Facebook
  • Instagram